mandag 3. juni 2013

Oppgave 1 - Fantasy

Kan interessen for fantasy i litteratur, film og dataspill tolkes som uttrykk for religiøs lengsel i vår tid? Vurder spørsmålet ut fra følgende påstand:

"Et tiltakende antall mennesker opplever ikke modernitetens endimensjonale verden som tilfredsstillende. Det er et sug etter leveverdener som tilbyr noe mer, etter en spirituell dimensjon i livet. Å konsumere Harry Potter er én måte å dekke dette suget på."


Mennesket har alltid hatt en tendens til å stille store spørsmål og lete etter noe mer i livet. Det er her mange ikke-troende tror religion kommer fra, nemlig en søken etter noe som er større enn oss selv og som kan gi os en dypere innsikt i livets mening.

Det er selvfølgelig mange som fortsatt finner dette gjennom religion, som vi har gjort i alle tider. Men nå er det ikke bare slik at det alltid kun har vært de religionene vi kjenner til i dag. Religiøse troer kommer og går, og gjennom tidene har det vært utallige mange forskjellige guder og troer og ting som folk har trodd på for å dekke sine spirituelle behov.

I dag derimot, fins det fortsatt mange religioner, men sannsynligvis ikke like mange som det gjorde før. Verden er mer globalisert og derfor har de store religionene blitt større og erstattet de mindre. Men det er ikke alle som føler seg knyttet til disse religionene.

Vitenskapen har også gjort store gjennombrudd i moderne tid, og ført til at mange tviler på religion og velger å være ikke-troende. Men disse menneskene har kanskje et like stort behov for noe som er større enn seg selv som de religiøse, kanskje også uten at de er klar over det selv.

Det er utrolig mange i dag som fordyper seg i Fantasy på mange forskjellige måter. Harry Potter er kanskje det mest kjente, fordi det er de bøkene og filmene som sannsynligvis har nådd ut til flest, uavhengig av kjønn og alder. Et annet eksempel er Twilight som tok helt av blant tenåringsjenter for noen år siden, og startet en rekke med vampyrbøker, vampyrfilmer, og vampyrserier. Men det fins også dataspill, som World of Warcraft og League of Legends, som er kjente fantasyspill. Dermed får også mange gutter (og også her jenter) fordypet seg i en egen Fantasy-verden.


Når man ser, leser eller spiller Fantasy så vet man godt at det ikke er en del av virkeligheten. I motsetning til religion er det ikke noe man tror på, men noe man gjør for underholdning. Fantasy er noe man kan drømme seg bort i og bli tatt med til en helt annen verden hvor ting kan skje som ikke kan skje i vår verden. Dette minner mye om religion på mange måter, og kan derfor bli sett på som noe folk tyr til for å dekke sitt sug etter en spirituell dimensjon i livet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar